tiistai 19. huhtikuuta 2011

Fernet-Brancan viehätyksestä


Käväisinpä tässä juuri Jyväskylässä ja siellä tuli perusteellisemminkin puheeksi/juoduksi Fernet-Branca -alkoholijuoma, josta meillä tuli jotain juttua visailujen kausifinaalissa. Tuli selviteltyä kyseisen juoman ominaisuuksia ja kyseessähän on ehta yrtti-mauste-seos: http://fi.wikipedia.org/wiki/Fernet-Branca.

Olen vasta viime aikoina kunnolla oivaltanut, että Fernetti on oikeastaan ensimmäinen 40-prosenttinen viina, josta olen todella pystynyt nauttimaan. Tämä on ollut ehdottomasti tottumuskysymys, koska alunperin noteerasin sen lähinnä auttavan flunssanoireisiin, kun minulle siinä yheydessä sitä suositeltiin eikä sen maku vielä silloin tehnyt suurempaa vaikutusta. Ja tarkennusta käsitteeseen Fernettiralli: Se ei olekaan pelkästään sitä, että juodaan Fernettiä illan mittaan koko ajan (kuten viimeksi luulin), vaan siihen liittyy myös yksi tai useampi kanssajuoja. Näiden kanssa kilvoitellaan, kuka kestää jatkuvaa Fernetinjuomista pisimpään; ts. kuka ensin sammuu sen johdosta!

Tämän italialaisen "lääkkeiden lääkkeen" tunnettuja puolestapuhujia ovat tässä maassa olleet ainakin iskelmätaiteilija Jaakko "Väärä Raha" Laitinen sekä itse Tuomari Nurmio. Pari sitaattia joululahjaksi saamastani Tuomari -elämänkerrasta: "Pitkiä kiertueita vältettiin. Alkuvuodesta 1980 tehty neljän keikan rundi Lapissa oli Viidennen Kolonnan pisin reissu. Jo kahden päivän retket olivat Nurmion mielestä vähän liikaa, ja niistäkin oli usein kaikenlaisia seurauksia. Jotenkin aina lipsahti siihen, Luumu (bändin kitaristi Kaikkonen) tiivistää, että aamiainen oli kaurapuuro ja Fernet-Branca."

"Oli jotain paluupudotuksia Oulusta. Me lähdettiin sieltä aamupäivällä tai puolenpäivän aikaan, ja pysähdyttiin kaikissa mahdollisissa tienvarsikuppiloissa. Joskus oli sellainen päätös että me dokataan ainoastaan Fernet-Brancaa koko matka. Sitä menikin helvetisti sitten."

Musiikkiin tämä eräänlainen oodi liittyy siten, että Fernetin tullessa puheeksi/mieleen, on sopivaa laittaa kumpaa tahansa ym. artisteista soimaan ja nauttia heidän mielialaa parantavasta musiikistaan! Aamen. Sopii kommentoida: Minkälaisia kokemuksia/tuntemuksia teillä muilla on ollut Fernetistä, jos niitä ylipäätään on?

3 kommenttia:

mackan kirjoitti...

Kas, juuri viime perjantaina maisteltiin Fernet Brancaa Tehan kämpillä Tampereella! Taustalla soi ainakin Talking Heads.

Eka kertaa maistoin kyseistä herkkua matkalla Tanskaan vuonna 1989. Taisi olla peräti laivalla.

Hyvää viinaa, jota on mukava tissutella "sentti, pari", mutta ei sen enempää.

JPJ kirjoitti...

Mutta on se vaan kuitenkin Jäger Meister parasta "vatsalääkettä"... ;)

Raimo kirjoitti...

Kaksikielisyys maksaa Suomelle 1-2 miljardia euroa vuodessa.

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm


Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia.

Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan.

- Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm


Veikko Heiskanen oli geofyysikko ja geodeetti. Maalaisliiton kansanedustaja 1933-1936. 1935 sai eduskunnassa lain sukunimien suomalaistamisesta (Lex Heiskanen), jolla 250 000 suomalaista muutti vierasperäisen sukunimensä suomalaiseksi. Ohion yliopistossa 1950-61 Veikko Heiskanen johti tiedemiesryhmää, jonka salaisena tehtävänä oli laskea mannertenvälisten ydinohjusten tarkkoja lentoratoja ja osumatarkkuutta.


http://lyyxem.freehostia.com/lehti-2-1937.htm

http://www.thoughts.com/aabee/oikeaa-tietoa-suomesta

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkotti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

http://suomenmaa.bravehost.com/